Iniciativa demana al Consell que desplegue els instruments que li atorguen les pròpies competències per actuar en defensa dels interessos de les comarques de Castelló
A LA MESA DE LES CORTS
Mònica Oltra i Jarque , diputada del grup parlamentari Compromís, a l'empara del que disposa l'article 157 del RC, té l'honor de formular al Consell, la pregunta següent, desitjant contestació escrita:
En el municipi turolenc d’Albentosa, limítrof al territori valència, i per on transcorre el riu Millars, que dóna aigua a tot l’Alt Millars i la Plana, s’està tramitant la construcció d’una gran cementera, que cremarà derivats del petroli
Aquest instal·lació, tot ubicar-se en territori aragonès, ho fa a la vora de Motanejos, i les emissions, vessaments, i molèsties s’acabaran patint en la nostra comunitat autonòmica que només rebrà els inconvenients d’aquesta actuació, afectant a nombrosos nuclis de població de l’interior de Castelló,-
Aquesta activitat produirà gran nombre de partícules procedent deixen dels forns, els molins de matèries primes, refrigeradors de clinker molins de ciment, els magatzems, sistemes de maneig dels materials i les vies de rodatge.A més, la pedrera que acompanya al projecte produirà més dispersió d’aquestes.
Es preveu emissió de bari, beril·li, crom, arsènic, níquel, vanadi, alumini, titani, calci, ferro, manganès, coure, plata, antimoni, cadmi, seleni, zinc, potassi, sodi, tal·li, mercuri i plom. I poden existir contindre components tòxics com a benzé i hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH) Tots ells considerats cancerígens en humans. A més de dioxines i furans.
Els efectes de les emissions de la cementera, que acabaran patint a l’interior de Castelló, poden ser a curt i mitjà termini, encara que hi ha persones que tenen major risc: els xiquets, els adults que treballen a l'aire lliure, persones amb malalties cròniques respiratòries i cardiovasculars, i persones sanes amb major sensibilitat a l'ozó i a altres irritants o contaminants de l'aire.
Les avaluacions d’impacte ambiental han estat insuficients i superficials, i es desconeix l’impacte real que podrà tindre en les poblacions de l’interior de Castelló, així com en el propi riu Millars, riu del qual beu i rega tota l’àrea metropolitana de la Plana.
Tenint en compte que tendència actual de les cementeres ( i més amb la crisi de la construcció), és convertir-se a més en gestores de residus, és a dir, incineradores de fems ( dissolvents, pneumàtics, olis usats), l’impacte encara seria més gran. Recordem que en Conveni Internacional sobre Contaminants Orgànics Persistents signant en mig a Estocolm, s’han inclòs les cementeres que incineren residus entre las quatre fonts més importants d’emissió de dioxines i furans.
Tenint en compte, per tant, que es posa en risc la qualitat de vida de la comarca de l’Alt Millars, i la del propi riu, quines accions pensa emprendre el Consell, dins de les seues competències en aquest assumpte per defensar els interessos dels seus ciutadans
Les Corts, 03 de novembre de 2010
Monica Oltra
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Iniciativa per Onda no es fa responsable dels comentaris vertits per les persones externes a l'agrupació.
Gràcies per interesar-te per Iniciativa.